Oldalak

2013. január 12., szombat

Mindennapi kenyereink: az egyszerű fehérkenyér és a soda bread


Két kenyérrecepttel jövök ma, mostanában ezeket szoktam elkészíteni, mert szépen megsülnek együtt a sütőben, és így mindkettőnk boldog, ugyanis Tomi egyáltalán nem hajlandó teljeskiőrlésű cuccokat enni, én viszont ezt jobban szeretem. A fehérkenyér hozzávalói a következők:

450 g kenyérliszt, 1 tk só, 25 g olvasztott vaj, 300 ml langyos víz, 1,5 tk szárított élesztő, 1 tk cukor.

A langyos vízben feloldom a cukrot és az élesztőt, hagyom felfutni (kb 20 perc). A lisztet kimérem egy keverőtálban, elkeverem a sóval, majd a közepébe mélyedést csinálok, ebbe öntöm bele a felfutatott élesztpt, és a vajat. Kidagasztom a tésztát, majd meglisztesztezve visszateszem a tálba, és hagyom duplájára kelni. Ezután kicsit átgyúrom, nem nagyon, csak épp, hogy formát nyerjen, és a tepsi egyik sarkára teszem. Megvágom a tetejét, hagyom kelni. Begyújtom a sütőt 220 fokra (gázon 6-os fokozat).

Közben a másik kenyér hozzávalóit is előkészítem.

125 g síma liszt, 125 g teljeskiőrlésű liszt, 50 g zabpehely, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 15 g olvasztott vaj, 250 ml buttermilk vagy kefír.

A liszteket és a zabpelyhet kimérem az előző keverőtálban, majd elkeverem a szódabikarbónával és a sóval. a közepébe beleöntöm a vajat és a buttermilket, majd körkörös mozdulatokkal kikeverem. Jó nyúlós, ragacsos tészta lesz, de nem szabad túldolgozni. Egy jó maréknyi lisztet szórok a gyúródeszkára, ezen nagyjából megformázom a kenyeret, majd megszórom zabpehellyel. A tepsi másik sarkára teszem, és ennek is megvágom a tetejét.
Forró sütőben először 5-10 percig sütöm őket, majd visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra, és így sütöm további 20-25 percig. Úgy ellenőrzöm, hogy megsültek, hogy kiveszek egyet, megfordítom, és megkopogtatom az alját. Ha szép, kongó hangja van, kész. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése